De wetgeving voor bellen in de auto is door de jaren heen aanzienlijk veranderd. De kans is zeer groot dat we je hier niet meteen iets nieuws mee vertellen. Dit betekent concreet dat de mogelijkheid wordt aangeboden om te bellen in je voertuig, hetzij dan wel handsfree. Neem je om te bellen de telefoon in de hand in het voertuig? Dan loop je het risico om geconfronteerd te worden met een aanzienlijke boete. Heb jij ook een boete niet handsfree bellen ontvangen? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat je daar mogelijks bezwaar tegen aan kan tekenen. Hoe je dat bezwaar nu precies moet aantekenen en waar je rekening mee moet houden ontdek je meteen hieronder.
Mag je bellen wanneer je in de auto zit?
Door de jaren heen is er al heel wat gezegd en geschreven en zijn er vooral heel veel zaken veranderd met betrekking tot bellen in de auto. Zoals de titel van deze pagina al aangeeft is het zo dat er een boete niet handsfree bellen kan worden opgelegd. Dit betekent meteen dat je niet mag bellen met het toestel in de hand. Veel mensen gaan er dan vanuit (en dat lijkt in eerste instantie ook best logisch te zijn) dat dit alleen het geval is wanneer er daadwerkelijk wordt gereden. Met andere woorden wanneer het voertuig in beweging is. Dat is echter niet zo. Ook wanneer je bijvoorbeeld staat te wachten voor een rood licht of wanneer je bijvoorbeeld in de file staat is het niet toegestaan om met je toestel in de hand te bellen. Van zodra je niet handenvrij belt kan je dus met andere woorden een boete niet handsfree bellen opgelegd krijgen. Hou hier zeker rekening mee.
Wanneer wordt een boete niet handsfree bellen opgelegd?
Zoals hierboven al aangehaald is het zo dat een boete niet handsfree bellen in verschillende situaties kan worden opgelegd. Wanneer een agent controle doet en hij merkt op dat je met je toestel in de hand zit of aan je oor bezig bent is dat in principe voldoende om je een dergelijke boete op te kunnen leggen. Veel mensen denken nog steeds dat een boete niet handsfree bellen alleen maar kan worden opgelegd op het moment dat er daadwerkelijk wordt gebeld. Dat is dus niet zo. Je toestel gewoon tijdens het rijden in het hand nemen kan in principe al voldoende zijn.
Kan je iets tegen een dergelijke boete ondernemen?
In het merendeel van de gevallen is het zo dat een boete niet handsfree bellen vrij correct wordt opgelegd. Wanneer er sprake is van een correcte boete spreekt het dan ook voor zich dat de kans ontzettend groot is dat je daar geen bezwaar tegen aan zal kunnen tekenen. Dit gezegd hebbende zijn er ook genoeg situaties bekend waarin er wel degelijk sprake is van een foutief opgelegde boete. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je niet je telefoon, maar bijvoorbeeld de GPS aan het bedienen was. Ook in dat geval is de boete uiteraard voor interpretatie vatbaar. Wil je graag met zekerheid weten of je mogelijks een zaak hebt voor een boete niet handsfree bellen betwisten? Dan is het altijd de moeite waard om daarvoor even contact op te nemen met een gespecialiseerde jurist.